Keum Boo, … euhm boe? Neen ‘Keum boo’ een Koreaanse techniek! 

Soms spelt men het ook als kum-bu. Letterlijk vertaald betekent dit “vastgehecht goud”.

Keum boo is een Koreaanse techniek waarbij je 24 karaat goud op zilver kan aanbrengen en wordt in vele verschillende culturen gebruikt (zowel in Japan en China, maar ook in het westen waarbij men historisch vooral met deze techniek goud op ijzer, staal en koper aanbracht).

Er zijn weinig historische vermeldingen in het westen over het aanbrengen van goud op zilver met dezelfde methoden die in Azië worden gebruikt, hoewel er veel Romeinse en Griekse artefacten zijn die bij heronderzoek in de afgelopen jaren op deze manier lijken te zijn verguld.

De Keum Boo methode kan ook worden gebruikt om 24 karaat goud aan zichzelf te laten hechten, en om goudfolie aan te brengen op andere standaard en gekleurde goudlegeringen, palladium, witgoud, platina en zilver.

Wereldwijd zijn er verschillende versies van de procedures. 

Zelf heb ik al geëxperimenteerd met een laagje goud op sterling zilver aan te brengen. Hierbij worden er eerst een aantal korrels puur goud (24kt) gesmolten en vervolgens geplet en gewalst – tussendoor gloeien – tot er een héél dun laagje overblijft (goudfolie). We moeten deze zeer dun maken, we spreken dan van micrometers (.001 mm). Bij gebruik van een te dikke goudfolie zal de hechting namelijk niet goed lukken.

Het zilver moet verschillende keren verhit worden, vervolgens in water geblust worden en met puimsteenpoeder afgeschrobd worden. Dit brengt het fijne zilver naar boven, zo krijgt het zilver een witte kleur.

Dan legt men het stukje zilver op een kookplaat en verhitten we deze. De dunne goudfolie wordt op het voorwerp gelegd en vervolgens met een bruneerstaaf over het zilver gewreven.  Het goud zal niet hechten totdat de juiste temperatuur is bereikt.  Er ontstaat een soort chemische reactie tussen beide metalen.

De theorie over het mechanisme waardoor Keum-boo werkt is als volgt:

Vanaf een bepaalde temperatuur laat de dunne goudfolie zuurstofatomen door zich beginnen te laten passeren en wordt het eigenlijk gebruikt als filtermateriaal voor gassen in sommige industriële toepassingen. Theoretisch laat het goud, wanneer het dun genoeg is, zuurstof door en creëert het met druk (polijsten) zuurstofvrije condities in contact met het zilver (of ander metaal) eronder – waardoor druklassen kan plaatsvinden.

Bij sommige metalen kan je als kleur- of temperatuurindicator merken dat de metalen helder blauw oxideren voordat het goud zal hechten.

Goud vertoont veranderingen in zijn elektronenringen bij ongeveer 350°C (650°F). Men kan stellen dat dit overeenkomt met het oplossen van een goudoxide dat op het metaaloppervlak aanwezig is. Dit is het temperatuurbereik waarbij staal helder blauw wordt en goudfolie aan het basismetaal blijft kleven.

Koreanen gebruiken Keum-boo over het algemeen alleen op het afgewerkte voorwerp, maar als de hechting goed is kan plaatmetaal met aangebrachte goudpatronen worden geprepareerd en gerold worden voor later gebruik bij de verwerking. Eventuele soldeer- of verhittingswerkzaamheden hebben geen invloed op de keum-boo. Als het goud erg dun is (emailleerfolie) of als het zilver erg wordt verhit is er de mogelijkheid van gouddiffusie en absorptie door het zilver en alles van een toename in bleekheid en groenheid tot een verbleking door totale absorptie. Als er kleine belletjes zouden ontstaan, kan men deze terug plat maken met behulp van je vingernagel of een bruneerstaaf zodat dat ze terug verdwijnen. Zijn ze groot, dan kan men met een speld in het midden prikken en het metaal opnieuw verwarmen om de keum-boo procedure te herhalen en zo de goudfolie op zijn plaats te fixeren.

Dunne goudfolies kunnen op deze manier worden aangebracht op platina, palladium, witgoud en andere goudlegeringen en bieden zo kleur- en patroonmogelijkheden voor gouden sieraden en voorwerpen.

Door het gemak waarmee keum-boo kan worden gedaan, biedt het een zeer controleerbare methode om patronen te ontwikkelen met goud op andere metalen.

Om het contrast met het goud en het zilver groter te maken kan men het voorwerp zwart beitsen (verdonkeren) met een kaliumsulfideoplossing.  Hierbij blijft het 24 karaat materiaal helder goud tegen het ‘verzwart’ zilver. Zo kan men mooie variaties en composities bekomen van wit, (ver)zwart zilver en goudgeel.

Verder wordt alles afgewerkt aan de goudsmidbank tot een fijn juweel.

Bibliografie:

Lewton-Brain, C. (2017, 3 november). Keum-Boo Technique – Ganoksin

Jewelry Making Community. Ganoksin.

https://www.ganoksin.com/article/keum-boo-technique/